Munte · Oameni · România · Răchițele · Sănătate · Turism · Uncategorized

Răchițele – Cascada Vălul Miresei

Așa cum am promis, revin pentru a ne continua călătoria prin munții Apuseni, către cascada Vălul Miresei.

De la pensiunea Șușman sunt vreo 2 km până la ea. Recomand mersul pe jos, ca să ai timp să admiri împrejurimile (cu mașina te miști prea repede). Când ajungi la un cot al drumului, înainte de a o vedea, o auzi. Parcă răcnește și își plânge oful, conform legendei care îi stă în spate. Aceasta spune că numele cascadei vine de la o mireasă care ar fi căzut de pe stânci, voalul ei rămânând agățat de ele. După această “ispravă”, nuntașii s-au oprit și au început să plângă, din jalea lor formându-se astfel cascada. Tot legenda spune că dacă stai în fața ei, este liniște și o asculți cu concentrare, poți să auzi plânsetele oamenilor.  Eu cred mai repede că numele ei vine de la forma de voal pe care o are, dar ca orice loc, trebuie să își aibă și mitul său.

Este una dintre cele mai frumoase cascade din România, prin formă, prin locație, prin legendă. Are o cădere de peste 30 de metri, cu două trepte. Cineva mi-a spus la un moment dat, că un om a căzut in prima treapta, iar presiunea apei care a căzut peste el, l-a făcut să își piardă viața (din păcate asta nu mai este o legendă). În jur e numai stâncă și verdeață, un contrast ce-ți mângâie ochii, un aer ce îți fericește plămânii.

Pe căldurile astea de acum, e o adevărată plăcere să stai acolo, fiindcă e răcoare și când mai vin și câteva pale de apă peste tine, e deja paradis. Ca și sporturi, acolo poți să faci tiroliană, iar in fiecare iarnă se organizează “Cupa Răchițele la Escaladă pe Gheață” (anul acesta a avut loc a IX-a ediție). Pe pereții de stâncă din zonă se pot face cățărări și coborâri în rapel, evident toate organizate de salvamont.

Noi suntem obișnuiți cu aglomerația, cu furnicarul orașului, și cu toate că orașul ne oferă mai multe posibilități (financiar vorbind), nu o să fim niciodată la fel de fericiți ca oamenii care trăiesc în zonele astea. O să revin cu drag aici ori de câte ori o să am posibilitatea și sper să îmi formez obiceiul de a o face des.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s